Żaden
producent w przemyśle spożywczym nie może dopuścić do sytuacji,
aby w finalnym produkcie znalazło się nawet śladowe
zanieczyszczenie.
Dlatego tak
istotna jest wysoka wykrywalność ciał obcych już na etapie
wytwarzania żywności.
W wielu
branżach przemysłu spożywczego, takich jak przemysł mięsny,
mleczarski czy ciastkarski stosowane są urządzenia, do produkcji
których używa się tworzyw sztucznych ID.
Materiały
serii ID to wysokiej klasy poliamidy posiadające w swoim składzie
wykrywalny dodatek, bardzo łatwy do zlokalizowania przez standardowe
środki kontroli. Materiały te muszą spełniać standardy unijne
oraz wymogi FDA.
Na rynku
funkcjonują trzy rodzaje materiałów z kategorii ID, należą do
nich: Tecapeek ID, Tecaform Ah ID, oraz nowy Tecamid 6 ID -
wszystkie wyprodukowane przez firmę Ensinger.
Tecamid 6 ID
charakteryzuje się wśród nich największą ciągliwością, co
przekłada się na jego wyższą udarność, zmniejszającą ryzyko
złamania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz